lördag 24 januari 2015

Öga för öga, tass för tass av Maria Ernestam

En katt går sin egen väg. Ingen kan välja sina grannar. Två sanningar som Sara och Björn får erfara när de flyttar ut på landet, till sitt nyrenoverade hus. Här skulle Björn koppla av från arbetet i stan och Sara förverkliga den länge närda drömmen om ett eget trädgårdsmästeri. För att inte tala om deras katt. Vilka möjligheter till fria strövtåg.

Lars och Agneta, paret i huset mitt emot, kommer förbi redan första kvällen. Att de liksom Sara och Björn är kattägare är ett lyckligt sammanträffande, och det är inte enda intresset de delar. Grunden verkar vara lagd för god gemenskap över staketet.

Men mycket snart kan oråd anas. Lars och Agnetas katt är ett stridbart djur som försvarar sitt revir med klor och tänder och när kriget mellan de båda katterna intensifieras ökar också spänningen mellan de nyblivna grannarna. Samtidigt uppdagas att det även tidigare har förekommit osämja mellan människor i de båda ensligt belägna husen. Bråk som slutat i en spöklik tragedi där sanningen aldrig riktigt uppdagats.

Liksom katten lurar på sitt byte nafsar historien de nytillkomna i hälarna. Sara och Björn tvingas försvara sig med metoder de aldrig trott sig kapabla till. När allt slutligen brister drabbar katter och grannar samman på ett sätt som genljuder i hela bygden.

Kopierat Adlibris

Detta var den första boken jag läste i år, jag har bara inte hunnit skriva om den förrän nu. 
Jag tycker att det är en spännande och annorlunda historia där katter spelar en central roll och den är dessutom rikt illustrerad med vackra bilder. 
Själva historien är däremot inte så vacker. även om man från början luras att tro att den ska bli det, men oj, oj vad katter och deras revir kan ställa till. 
Jag gillade boken mycket och då är inte jag en utpräglad kattmänniska utan mer åt hundhållet. Men jag tror att alla som gillar spänning och lite annorlunda upplägg på berättelser gillar den här. Dessutom tycker jag att författaren skriver på ett helt underbart sätt, medryckande och vackert.

Betyg 4.5 av 5

Detta får också bli januaris bok i 


8 kommentarer:

 1. Låter spännande på ett annorlunda vis. Har sneglat på denna lite sedan tidigare o blev nu mer övertygad om att den skall bli läst så småningom. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut du ska läsa den.....tid är ju det vi alla önskade vi hade mer utav ;)

   Radera
 2. Bra tips! Borde passa mig som är kattmänniska. //Anna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du kattmänniska är nog detta en utmärkt bok för dig. Jag gillade den mycket trots att jag egentligen är hundmänniska :)

   Radera
 3. Såg denna på biblioteket förra veckan, men lånade den inte då. Är dock sugen på att läsa den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får passa på nästa gång du besöker biblioteket, det är den värd :)

   Radera
 4. Den står i min bokhylla och väntar på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något spännande och bra att se fram emot :)

   Radera