onsdag 15 juni 2011

Recension av Det fjärde offret av Mari Jungstedt

En stilla sensommarmorgon begås ett väpnat rån mot en värdetransport utanför Sparbanken i den slumriga idyllen Klintehamn på Gotlands västkust. Rånarna flyr på motorcykel och tar sin tillflykt till ett ödetorp på landsbygden. När polisen så småningom letar sig fram till gömstället hittas en av rånarna mördad och dådet beskrivs i medierna som en ren avrättning.
Till en början koncentreras spaningarna mot Gotlands motorcykelklubbar. Men det är något som inte stämmer. Vilka är de två övriga rånarna och har de något att göra med mordet på sin medbrottsling? Gick något fel vid råntillfället eller finns motivet längre bak i tiden? Kommissarie Anders Knutas börjar leta efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker hålla tillbaka sina allt starkare känslor för kollegan Karin Jacobsson. Journalisten Johan Berg dras obevekligt in i ett livsfarligt spel där insatserna blir allt högre. Och hela tiden finns risken att gärningsmannen slår till igen - en gärningsman som vet något polisen inte vet.

Kopierat från Bonniers förlag

Det fjärde offret var en bok som var mycket spännande och som jag hade mycket svårt att slita mig från. Jag gillar Mari Jungstedts sätt att skriva, hur hon bygger upp spänningen och hur hon växlar mellan då och nu i korta kapitel. Mot slutet av boken ville jag läsa långsamt så att boken aldrig tog slut samtidigt som jag ville läsa snabbt så att jag fick veta slutet. Jag kan varmt rekommendera denna boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar