fredag 9 oktober 2015

Färjan av Mats Strandberg, Norstedts förlag

I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma.

Kopierat Norstedts förlag

Nu brukar ju inte jag åka på kryssning med finlandsbåtarna men väl med polenfärjorna, men det vet i tusan om jag vågar fler gånger efter att ha läst den här boken. För här får vi följa med på en kryssning som heter duga. Det är skräck på högsta nivå. Jag blir så skrämd så jag vid ett tillfälle får slå ihop boken för jag mår bokstavligt illa, där jag ligger i sängen. För naturligtvis så läser jag sent på kvällen eftersom jag samtidigt älskar att bli skrämd. Det som händer på färjan är både blodigt och fasansfullt.

Samtidigt är boken så himla fint skriven med underbara karaktärsskildringar. Det känns som om man har känt vissa av dem i hela sitt liv. Mycket skickligt beskrivet.
Jag kan bara gratulera författaren till en otroligt bra skräckroman och hoppas på mer i samma stil. Och till er som inte har läst boken, skynda er och gör det........Jag ger boken mitt högsta betyg med ett plus efter.

Betyg 5+

Tack Norstedts förlag för recensionsboken i e-boksformat.

6 kommentarer:

 1. Den här boken verkar bra, men frågan är om den inte är för hemsk för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju att bli skrämd när jag läser, det måste man nog nästan för att tycka om den här. Boken är ju förutom en skräckbok väldigt fin i sina karaktärer och mycket lättläst. Du får prova.....

   Radera
 2. Den här boken var bra tyckte jag. Läskig men riktigt, riktigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade den, älskar ju att bli skrämd. Är lite knäpp så ;))

   Radera
 3. Inget för mig då, jag fixar varken skräckfilm eller skräckböcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej och då ska man ju inte utsätta sig för det :) Det finns ju så mycket annat roligt :)

   Radera