torsdag 22 oktober 2015

Av skuggor märkt, Marianne Cedervall

Efter att hennes sjuke man gått bort ser Anki Karlsson fram emot att börja ett nytt liv. Äntligen ska hon ta upp sitt ungdomsintresse, ridningen. Hon lämnar Stockholm, köper två islandshästar och flyttar till den lilla gotländska socknen Mullvalds. Där ska hon rida ut i den vackra naturen och njuta av ett behagligt pensionärsliv.
Men hon hinner knappt packa upp förrän bilden av idyllen spricker. Någon vandaliserar kyrkan och altarduken lämnas blodig. Kort därpå ligger en främmande häst förgiftad i Ankis stall. När dessutom ett likfynd hittas i hennes trädgård kastas misstankarna mot henne. Tillsammans med den pensionerade och till en början inte så välvillige kommissarien Tryggve gör Anki allt för att ta reda på vem det är som stör friden i Mullvads.
Kopierat Lind & Co

Jag har tidigare läst ett par av författarens böcker om Mirjam och Hervor. Men det här är något helt annat. Här är det Anki Karlsson som är huvudperson och en massa hästar. Och jag måste säga att jag gillar det skarpt. Det är en deckare med bastialiska mord men allting serveras på ett sådant sätt så att även om man har svårt för deckare så kan man nog köpa detta. Mord är ju självklart hemska men i den här boken så händer det så mycket trevligt runt omkring i berättelsen så man tar in "lite mord" också, utan att blinka. 
Det är mysigt på något vis att läsa Cedervalls böcker oavsett om det handlar om mord eller humor. Hon skriver på ett så lättsamt sätt så att sidorna dansar fram och plötsligt har man läst ut boken och vill ha mer. Jag rekommenderar boken till alla som gillar att läsa böcker där det händer lite av varje, och vill ha en gnutta romantik som grädde på moset. 

Betyg 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar