söndag 1 mars 2015

Körkarlen av Johanna Limme och Martin Palmqvist

En kulen höstkväll hittas en kusk död på sin droska i en av Karlshamns trånga gränder. För reservkonstapel Ivar Jönsson verkar det vara ett vanligt kuskrån som gått över styr. Men snart börjar vidskepliga rykten om lyktgubben spridas i staden och Jönssons morbror, kyrkoherde Simon Eldfeldt kopplas in på fallet. När ytterligare en kusk mördas tvingas den originella men drivna deckarduon inse att de söker efter en kallblodig dubbelmördare. 

Samtidigt hotas stadens kvinnofrid av en brutal kvinnoskändare iförd ljus kostym och vit teatermask. Jönsson tar upp kampen för att ingen ska behöva möta den isande blå blicken i maskens ögonhålor igen.

Körkarlen är den tredje boken om den vänlige, grubblande kyrkoherde Simon Eldfeldt som tillsammans med sin levnadsglade systerson löser brott i 1890-talets Karlshamn.

Kopierat Adlibris

Del tre i Limme och Palmqvists serie som utspelar sig i Karlshamn, del ett heter Böljelek och del två Strömkarlen. Jag har läst dom båda tidigare men bara bloggat om den senare. Eftersom böckerna utspelar sig i Karlshamn som ligger i Blekinge är dessa böcker för mig extra intressanta. I denna sista är även Karlskrona och vårt numera nedlagda fängelse inblandade. Det jag gillar med böckerna är dels tiden, slutet av 1800-talet, dels miljöerna men även huvudkaraktärerna kyrkoherde Eldfeldt och konstapel Jönsson. De är ett ganska omaka par men passar ändå så bra tillsammans. Sedan tycker jag om att det är en kyrkoherde som löser brotten och inte en polis eller journalist som i dom flesta deckare. Jag hoppas det kommer fler böcker i serien och jag kan varmt rekommendera böckerna till er deckarfantaster.

Betyg 4 av 5

Detta var ett e-lån

Boken får också bli mitt bidrag till februari månads spänningsutmaning eftersom det var den sista boken jag läste i februari :)


8 kommentarer:

 1. Jag tror jag har del ett och två men eftersom de ligger oläst i bokhyllan så hoppade jag inköp av denna. Får nog börja med del ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns ju alltid bäst att börja med ettan....Tycker du ska ge dom en chans för dom är bra och lättlästa. Men så vet jag ju det här med tiden, ständigt den där tiden som inte räcker till :)

   Radera
 2. Dessa böcker har jag inte hört talas om tidigare, men de låter bra. Låter intressant med en kyrkoherde som löser brotten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dom är annorlunda och spännande och väldigt lättlästa. :)

   Radera
 3. Detta verkar vara trevlig läsning. Skriver genast upp dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, tror inte du kommer att ångra det :)

   Radera
 4. Att det rör tiden slutet av 1800-talet gör ju förstås mig jätteintresserad! Har inte hört talas om boken tidigare, så denna får jag allt kolla upp nu. :)

  SvaraRadera
 5. De låter verkligen lockande! Jag kollar på serien Grantchester på TV, där är det oxå en kyrkoherde som löser brott!

  SvaraRadera