måndag 23 mars 2015

Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter

En spännande och atmosfärrik historisk roman! Det är ljummen försommar 1644 och efter gudstjänsten i Morlanda kyrka råder det full dramatik på prästgården. Prästdottern Ulrika sitter böjd över bibeln med tårarna rinnande utmed kinderna, hennes syster Katarina står i skamvrån medan deras bror Magnus får smaka på piskan. Det som skulle vara ett oskyldigt skämt får ödesdigra konsekvenser. Ulrika flyr brådstörtat från det lilla samhället på Orust för att söka sig en framtid någon annanstans. Snart slår hon följe med en säregen grupp gycklare och hamnar mitt i ett krigshärjat Uddevalla. Hennes syskon är kvar hemma på prästgården, men de står också inför omvälvande förändringar.

Kopierat Adlibris

Jag läser ju för det mesta deckare men tycker att det är skönt att bryta av med en annan genre ibland. Detta är ju en historisk roman med mycket spänning. Så den passade mig utmärkt. Bokens huvudperson Ulrika är en bortskämd prästdotter som är van att få som hon vill. Hon är med och spelar ett spratt inför sin far och hela församlingen. Detta spratt får stora konsekvenser för hela familjen, framförallt för Ulrika själv. Man får följa Ulrika genom boken och hur det går för henne och även hennes två systrar och bror. Men jag tycker att ibland blir berättelsen riktad för mycket på de andra familjemedlemmarna och tappar fokus på Ulrika som jag vill veta mer om. Men bortsett från det är boken mycket bra och spännande. Detta är första delen i en trilogi om dom tre prästdöttrarna Morlandeus. Nästa bok heter Katarinas bok. Jag tänker läsa den också så klart, jag vill ju veta mer om dessa flickor.

Betyg 4 av 5

Detta var ett e-lån

4 kommentarer:

 1. Gillade också denna, och Katarinas bok var nästan ännu bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska kasta mig över den också, älskar ju dessa historiska romaner :)

   Radera
 2. Jag håller på att läsa Ulrikas bok och måste säga att den är riktigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut, jag har börjat så smått på Katarinas bok och den verkar också bli en höjdare. Härligt med historiska romaner som är skrivna med spänning :)

   Radera