måndag 23 september 2013

1989, leva eller överleva av Linda Skugge och Sigrid Tollgård, Piratförlaget


Det börjar vårvintern 2013 då två systrar får veta att deras mamma Wenche bragts om livet. Eller så börjar det mycket tidigare, då en människas längtan efter frihet lämnade så många spår i andra människors liv. Eller kanske börjar det 1989? Så många försvann det året. I snön. I musiken. I spriten.
1989 är också året då familjerna som vanligt samlats för påskfirande på Optun, det lilla pensionatet i den vackra Gudbrandsdalen i Norge. En helg som kommer att förändra livet för dem alla.
Kanske är det en spänningsroman där ett dödsfall hänger ihop med det förflutna och ger eko till en annan tid. Eller så är det en kärlekshistoria där flickan och pojken kommunicerar via musiken. Möjligen är det en kärleksförklaring till böcker och musik. Framförallt handlar den om skillnaden mellan att leva eller att bara överleva.
Kopierat Piratförlaget

Detta är en mycket svår bok att skriva om. Önskar att jag slapp. Varför är den då så svår? Jo, jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker, är väldigt kluven. Så jag får göra ett försök.
Boken har ett stort persongalleri. Den utspelar sig delvis under -80 talet och delvis i nuet. Jag får inte riktig kläm på en del av personerna i boken medan andra gör djupa spår hos mig. Ibland känns det väldigt rörigt när författarna växlar mellan då och nu och ibland känns det naturligt. Det är bl. a detta jag inte får någon kläm på riktigt och det som för mig får boken att verka väldigt rörig. 
Det fina i boken är alla hänvisningar till böcker och musik och dom sidor som är "handskrivna" och illustrerade med menyer, årets låt, årets deckare m m. 
Själva historien är bara sorglig och obegriplig. Samtidigt var boken lättläst och med bra flyt och gick fort att läsa. 
Ja, ni hör ju själva vad motsägelsefullt detta blir. Tyvärr kan jag inte göra bättre än så. Tycker att ni ska läsa och bilda er en egen uppfattning.

Betyg 3 av 5

Detta var ett rec.ex från förlaget. Tack! 

2 kommentarer:

  1. Jag gillar att läsa om 80-talet av nostalgiskäl, men det låter onekligen rörigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja rörigt tyckte jag det blev. Men mycket 80-tal var det ju, så ge den en chans vet ja :)

      Radera