onsdag 14 mars 2012

Recension av I skydd av skuggorna av Helene Tursten, Piratförlaget


Ett pizzabud kör vilse i Göteborgs övergivna hamnkvarter, det är ett mörkt och nedgånget område. Plötsligt flimrar ett ljus till bakom ett smutsigt fönster och ett kort ögonblick tror budet att han har hittat rätt. Sedan slits en dörr upp och en brinnande människa stapplar ut på gården. Några minuter senare är mannens dödskamp över.
I Göteborg frodas den organiserade brottsligheten och drar in stora pengar på narkotika och beskyddarverksamhet. Det är en skrämmande och hänsynslös värld där man skriver sina egna lagar och rättvisa skipas i tysthet. Rivaliserande gäng slåss om marknaden och nya grupperingar försöker ta sig in. Kriminalinspektör Irene Huss och hennes  kollegor hamnar mitt i korselden när de utreder fallet med den ihjälbrände mannen. Den förfallna byggnaden i hamnen har tillhört ett av stadens mc-gäng, och offret var en av medlemmarna. Har mc-gänget mördat en av sina egna eller står Göteborg inför ännu ett gängkrig? Och varför känns det hela tiden som om polisen ligger steget efter?
Hemma hos familjen Huss firar man att Krister har blivit restaurangägare. Men glädjen blir kortvarig. Utanför restaurangen detonerar en bomb under familjens bil, och bomben är av just den typ som de kriminella gängen använder. Irene inser att det är en varning och att hela familjen Huss befinner sig i livsfara.
Kopierat piratförlaget
Den här boken är en riktig bladvändare. Man kommer in i handlingen direkt och det är stört omöjligt att släppa ifrån sig boken. Helene Tursten skriver på ett lättsamt sätt så att texten flyter på bra. Jag gillar även hennes sätt att väva in Irene Huss arbetsliv med familjeliv. Det gör det hela mer personligt och känslosamt. De sista hundra sidorna visste jag inte om jag skulle läsa snabbt för att få veta slutet eller långsamt för att boken inte skulle ta slut. Så bra var det. Jag kan varmt rekommendera denna boken till alla som gillar deckare.
Betyg 5 av 5 
Detta var ett Recensionsexemplar från Piratförlaget

2 kommentarer: