lördag 1 april 2017

Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl, Historiska Media

Bohuslän, sent 1920-tal. Trettonårige Elis och hans familj lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. Arbetet är slitigt och dagarna förutsägbara. När Elis äldre syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet.
Elis hela värld rämnar, och han tar ett drastiskt beslut. Han plockar på sig familjens få slantar och lämnar barndomens saltstänkta klippor bakom sig.
Kopierat Historiska Media

Den här boken dök upp i lådan som en överraskning och det är jag så glad och tacksam över. Jag började läsa lite i den på en gång och hade läst en tredjedel av boken i ett nafs. Så himla fängslande. Så finstämd, så vackert språk man blir alldeles tagen. Jag måste bjuda på en smakbit ur boken;

"Den spröda vårens skymningslugn hade sänkt sig över världen när Elis gick från bryggan upp till huset. Himlen var blekt blå och några ulliga moln färgades försiktigt rosa av den nedgående solen. Dagen hade inte ens gått över till kväll än, ändå var han trött som om det var långt efter sängdags."

Pojken Elis tycker man om direkt, en grabb som är van att få hjälpa till och dra sitt strå till stacken och gör det utan knot. Hans äldre syster som hela tiden är närvarande i handlingen är en varm person som också tidigt fått lära sig att hjälpa till. Den enda av karaktärerna som jag har uppriktigt svårt för är fadern som jag tycker är en väldigt butter och hård människa.
Vi får mest följa Elis i hans sökande efter systern och resan han gör i samband med det. Det är en hisnande berättelse där allt kan hända, gripande och spännande.
Jag bara älskar den här boken, från första till sista sidan. Dessutom påminner den mycket om min egen uppväxt vad det gäller hav och fiske. Detta kan nog bli årets bästa. Rekommenderar den varmt till er alla.
Det var ju ett tag sedan jag läste den här boken nu, men kommer ofta på mig själv med att tänka på Elis och hans familj. Det här måste ni läsa!

Betyg 5+ av 5

Tack snälla Historiska Media för boken

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också mycket om den och blev överraskad över hur skicklig författaren är trots att det är hennes debut.

    SvaraRadera