tisdag 9 december 2014

Ringens gåta av Elisabet Nemert, Historiska Media

Sommaren 1220 är den högättade änkan Kristina på väg hem till Bjälbo med sina tvillingar, Helena och Ragnar. När en grupp fientliga män oväntat dyker upp blir den lilla dottern vittne till hur modern träffas av en pil. Helena flyr, och chocken leder till total minnesförlust. Det ska dröja många år innan hon återser sin familj. Istället växer hon upp i kloster, där omständigheterna får henne att förklä sig till pojke. Som vuxen blir hon därför bekväm med att röra sig både i männens och kvinnornas värld.

Kopierat Historiska Media

Detta är del sex i serien Släkten som ges ut av Historiska Media. Det är en stafettskrivning av olika författare. Serien började med Blandat blod av Katarina Mazetti och vi var då inne på Vikingatiden. Mer om böckerna som är utgivna i serien hittills kan ni läsa här.

I den här boken, Ringens gåta, är vi inne på 1200-talet och det är Birger Jarl som blir härskare i riket. Vi får också vara med när början av vår huvudstad Stockholm byggs upp. Dessutom hamnar vi i ett äventyr som är så spännande så att sidorna bara fladdrar fram mellan fingrarna.
Karaktären Helena är mycket fängslande och man vill bara veta mer och mer om henne, likaså hennes färgstarka mormor, Ingrid Ylva, som också bidrar till spänningen i boken.
Författaren lyckas dessutom beskriva allt väldigt trovärdigt så det känns som om boken har bilder, man kan liksom se allt framför sig. Gränsen mellan sanning och fantasi suddas också skickligt ut så man tror att allt man läser är fakta.
Jag kan varmt rekommendera denna serien där alla böcker varit spännande och lärorika. Jag har skrivit om andra böcker i serien här och här Men man behöver inte läsa alla för varje bok är fristående. Men vill man ha ut maximal läsupplevelse, börja från början och läs alla.

Betyg 5 av 5

Tack! Historiska Media för recensionsexemplaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar