fredag 22 februari 2013

Stallo av Stefan Spjut


När du läst den är ingenting sig likt.
Den bild som naturfotografen Gunnar Myrén tog i mitten av åttiotalet när han flög över Sareks nationalpark lämnade honom ingen ro. Vad var det egentligen som rörde sig bland björkarna i den vidsträckta dalgången? Han anade att han uppenbarat en hemlighet som varit förborgad i sekler -- att det i vår svenska vildmark döljer sig väsen som vi inte känner till.

Liksom sin morfar är Susso Myrén besatt av att finna en förklaring till den gåtfulla bilden. När ett barn rövas bort under mystiska omständigheter misstänker hon att det inte är ett dåd av mänskliga händer, och mot sin vilja dras hon in i en våldsam och skräckfylld jakt efter sanningen.

Snart går det upp för henne att hon själv är ett villebråd. Att hon vidrört något farligt. Och blivit dödsmärkt.

Kopierat Adlibris

Den här boken var verkligen något utöver det vanliga. Den var otäck och spännande. Den innehöll mystik, sagoväsen och bortrövade barn. Boken var nästan på 600s och det skulle man nog ha kunnat minska genom att ta bort en del väldigt ingående detaljbeskrivningar av minsta sak. Framförallt i början kändes det lite trögt. När man väl kom in i boken var den svår att släppa ifrån sig. Bokens huvudperson Susso, är en tuff tjej som kastar sig in i de mest skrämmande situationer. Hennes mamma Gudrun, är också en modig kvinna som ger sig ut i ett äventyr som hon säkert sent ska glömma. Jag rekommenderar, nej, jag uppmanar alla att läsa denna. Det var något av det bästa jag har läst.

Betyg 5 av 5

Detta var även min andra bok i Boktolva 2013

2 kommentarer:

  1. Oj då! Då får den åka upp på läslistan.

    SvaraRadera
  2. Ja, det tror jag inte du kommer att ångra :)

    SvaraRadera