onsdag 5 september 2012

Recension av Kast med liten kniv av Sara Kadefors, Piratförlaget


NU: Jonas bor med fru och barn utanför Göteborg. Det går bra för firman och han hinner vara både engagerad pappa och idrottstränare. Allt är i det närmaste perfekt. Tills en sen natt då han råkar få höra ett samtal. Efter det är ingenting sig likt. Smärtan från det förflutna dyker upp igen – med dubbel kraft.
DÅ: Han hänger med halvkriminella kompisar, stämplas som mindre vetande i skolan och blir nertryckt hemma av sin smarta storasyster. Den enda han kan vara sig själv med är Rebecka, som inte bryr sig om vad andra tycker och tänker. En dag händer det ofattbara och hela tillvaron kastas omkull. Efter det stänger han dörren om sig själv och kastar knivar i väggen medan tiden passerar.
Nu håller allt som hans liv är uppbyggt kring återigen på att rämna. Kanske måste han göra upp med det gamla för att en dag kunna leva fullt ut?

Kast med liten kniv är en roman om bagaget som vi alla går och bär på, om en frånvarande vuxenvärld, men också om vänskap och kärlek. Som alltid i Sara Kadefors romaner blandas ljus och svärta, berättat med stor skärpa.
Bild och text Piratförlaget

Sara Kadefors har förmågan att fånga läsaren även om ämnet är obekvämt. I Kast med liten kniv får vi följa Jonas i tidiga tonåren och som vuxen i vartannat kapitel. Jag blir väldigt upprörd som läsare när ingen i Jonas omgivning märker hur dåligt han mår eller vad han och hans kompisar håller på med. Föräldrar som lever sina liv och är uppe i sitt och sig själva och lärare som inte bryr sig. Ja, Kadefors lyckas reta upp mig iallafall. Boken är väldigt bra skriven och har ett bra flyt och är svår att lägga ifrån sig. Jag har även läst Sara Kadefors tidigare vuxenromaner, Fågelbovägen 32 och Borta bäst och jag gillar dom alla.

Betyg 3.5 av 5

Recensionsexemplar från Piratförlaget, Tack!

2 kommentarer:

  1. Jag brukar gilla Kadefors så jag ska nog läsa den.

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag absolut att du ska göra. Boken var väldigt bra. Det var bara det att jag hela tiden satt och retade mig på de passiva vuxna :( Det förstörde nog lite för mig tyvärr.

    SvaraRadera