måndag 9 oktober 2017

Koka björn av Mikael Niemi, Piratförlaget

”Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.”
Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.
Koka björn är en fascinerande berättelse om mannen som valts till årtusendets norrbottning. Mästaren Mikael Niemi skildrar levande hur stora händelser drabbar en liten värld och hur Læstadius vinner allmogens stöd trots överhetens motstånd.
Kopierat Piratförlaget

Detta är en otroligt gripande bok. Men också väldigt spännande. Jag lider när jag läser och tårarna stiger i ögonen. Ibland fnittrar jag lite eftersom det samtidigt finns en del komik i det hela. Ett antal gånger får jag kväljningar då det förekommer en del, för mig lite läbbiga situationer. Men allt slinker in med stort välbehag ändå, för den här författaren kan verkligen konsten att trollbinda sin läsare. 
Boken väcker många tankar hos mig. 
Jag lider verkligen med bokens Jussi och jag beundrar prosten (Lars Levi Laestadius) och hans fantastiska sätt att hjälpa alla som behöver honom. Dessutom kämpar han hårt i motvind i tidens väckelse.  
Jag rekommenderar varmt denna boken till alla. Det är en fin läsupplevelse.

Här har jag skrivit om författarens bok Fallvatten.

Betyg 5 av 5

Tack Piratförlaget för recensionsexemplaret.

3 kommentarer:

 1. Vilket fint betyg. Nu blir jag onekligen nyfiken på boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är värd sitt betyg. Kul att du blir nyfiken :)

   Radera
 2. Den här skulle kanske passa som julklapp till min man, tack för tipset!

  SvaraRadera