onsdag 12 oktober 2016

Björnstad av Fredrik Backman, Piratförlaget

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?
Bara allt. Den betyder bara allt.
Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång.
Mitt i allt står Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin moderklubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.
Kopierat Piratförlaget

När jag fick erbjudandet att läsa den här boken var jag först väldigt tveksam. Jag gillar ju inte hockey, jag gillar inte sport över huvud taget. Men så tänkte jag att jag kan väl alltid lära mig något. Och jag ångrar inte en sekund att jag läste boken. Jag har lärt mig en hel del om hockey men också en hel massa annat. Vilken toppenbok Backman har skrivit. Inte bara om hockey utan även hur vi människor fungerar i samspelet med varandra, framför allt i en småstad. Jag känner igen mentaliteten eftersom jag själv bor i en småstad, dessutom en hockeystad. Boken handlar också väldigt mycket om vad som händer när katastrofen är ett faktum. Vems sida ställer vi oss på och vem har rätt? Detta moraliska dilemma är en central del av boken. Jag rekommenderar denna bok till alla därute, både sportälskare och er som inte gillar sport. Jag är tacksam för att jag fick chansen att läsa och bugar och bockar för Fredrik Backman som har skrivit denna höjdarbok. Jag ser fram mot uppföljaren som kommer 2017.

Betyg 5 av 5

Tack Piratförlaget för recensionsexemplaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar