onsdag 14 september 2016

Låt det som varit vila, av Marianne Cedervall

Det är i mitten av november och i gotländska Mullvalds är planeringen av årets tryffelfestival i full gång. Med hjälp av guider och lagottohundar kommer deltagarna få leta tryffel i naturen och sedan avnjuta den exklusiva delikatessen i sex olika rätter under en helkväll på socknens restaurang.
Anki Karlsson har bjudit med sig sina tre väninnor från fastlandet – Lena, Gunilla och Ingegerd – och tillsammans ska de njuta några härliga dagar med ridning, god mat och inte minst varandras sällskap. Även Tryggve Fridman har fått besök, av sin syster och svåger och dennes vän.
Tryffelsafarin blir succé men strax efter middagen händer något förfärligt. En av gästerna faller ihop och dör.
Tryggve är övertygad om att det inte är någon naturlig död, utan tror att det rör sig om förgiftning. Parallellt med polisens utredning drar han igång en egen spaning tillsammans med Anki. Det visar sig att flera av gästerna har motiv, och att starka känslor som hämnd och girighet pyr under ytan.
Kopierat Lind & Co

Detta är andra delen i serien om Anki Karlsson och Tryggve Fridman, vännerna som är pensionärer och löser deckargåtor tillsammans. Den första delen handlade väldigt mycket om Ankis hästar vilket blev lite väl mycket. Denna den andra fokuserade mer på själva mordgåtan som skulle lösas, vilket var bra. Jag gillar Marianne Cedervalls sätt att skriva, lite småmysigt och hemkärt. Hon ligger i en alldeles egen genre som jag skulle vilja kalla lättdeckare. Man utsätts inte för alltför brutala händelser men får ändå en gåta som är lagom svår att bita tag i. Jag gillar det helt enkelt. Både Anki och Tryggve är mysiga karaktärer som är lätta att tycka om, och lite hästsnack skadar ju inte heller. Så allt sammantaget, en läsvärd bok som är lätt att tycka om.

Betyg 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar