torsdag 12 december 2013

Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson

Baksidetext
Det ansågs lite märkligt att den vackra unga dottern till häradsdomaren valde att gifta sig med den blyge bondsonen Per, som efter faderns död levde ensam med sin mor. Men Hanna kände att han var den rätte och hon längtade efter att få skapa ett eget hem. Att svärmodern var omtalat tvär och ilsk skulle hon nog komma över bara det fick gå lite tid.

Så fel Hanna hade. Tillvaron på gården blir ett helvete. Den svartsjuka svärmodern styr med järnhand, och hur Hanna än försöker bryta in i gemenskapen mellan Per och hans mor stängs hon ute. Varje gång hon lyckas få en egen stund med sin man straffas hon dubbelt.

Något är allvarligt fel i familjen - dessvärre är Hanna Johansdotter den sista att förstå det.

En kall morgon i slutet av mars år 1889 hittas hon ihjälslagen nedanför källartrappan. Polisens misstankar faller snart på Hannas man Per och hans mor Anna Månsdotter. Fram träder ett tragiskt triangeldrama, fyllt av svartsjuka, skam och förbjuden åtrå. Det verkar som om en förbannelse vilar över Möllegården och alla som bor där.

Djävulen hjälpte mig är en stark psykologisk spänningsroman. En suggestiv skönlitterär tolkning av det ökända Yngsjömordet, som ledde till den sista avrättningen av en kvinna i Sverige.

Denna händelse har ju även filmatiserats någon gång på 1960-talet och gjordes också som en del av en tv-serie som hette Skånska mord på 1980-talet. Jag minns att jag såg avsnittet som handlade om just Yngsjömordet då på 1980-talet, jag minns att det var Ernst Hugo Järegård som spelade huvudrollen. 
Författaren till den här boken, Caroline Eriksson, har verkligen lyckats beskriva händelsen och personerna på ett mycket trovärdigt sätt. Händelsen i sig är ju väldigt otäck och man lider med den stackars Hanna genom hela boken. Mycket spännande och jag kan varmt rekommendera den till alla som gillar lite rysligheter. 

Betyg 4.5 av 5

Detta var ett e-lån 

4 kommentarer:

 1. Den här har jag tittat lite på och funderat på om man kanske skulle läsa. Den låter väldigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut du ska läsa denna. Som jag har förstått så är både du och jag glada för när det kittlar lite av spänning och det tycker jag absolut det gör här. Kanske en julrysare? :)

   Radera
 2. Hej Ylva. Vad glad jag blir för den fina recensionen! Trevlig helg och allt gott/Caroline Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade min recension och trevligt att du tittade in och skrev här. Tack! Trevlig helg och allt gott önskar jag dig :)

   Radera