torsdag 24 november 2011

Recension av Sankta Psyko av Johan Theorin


Johan Theorins romaner med Öland som fond har satt stora avtryck i svensk spänningslitteratur. Nu byter han tillfälligt spelplats och från ett vindpinat alvar tar han oss med till en mellanstor stad någonstans på västkusten.
Dit anländer Jan Hauger för att söka tjänst som förskolepedagog. Men Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken.
Jan är en duktig pedagog, men han har också hemligheter. Han har inte avslöjat för någon vad som egentligen hände nio år tidigare, när lille William försvann från den förskola där han då arbetade. Han har inte heller berättat varför han var så angelägen om att få tjänsten på Sankta Patricia: att det har att göra med att Alice Rami, den egensinniga sångerskan som han varit besatt av sedan tonåren, är patient på sjukhuset . Är något av dagisbarnen hennes? Jan är förbjuden att fråga, men lockelsen att hitta en väg in till de slutna avdelningarna och möta Alice igen växer.
En natt när barnen sover djupt hämtar Jan nyckeln till källardörren, låser upp och börjar gå nedför trappan som leder in till Sankta Patricia.
Med Sankta Psyko har Johan Theorin åstadkommit en psykologisk rysare i toppklass. 
Kopierat Bonnierförlagen
Johan Theorin skriver spännande romaner som gör att man inte gärna vill släppa ifrån sig boken. Här får vi följa förskolepedagogen Jan som man förstår har lite i ryggsäcken, men hur långt tänker han gå? Är han ute efter någon av barnen? 
Jag gillade denna boken men inte lika mycket som "Ölandsböckerna". Jag hade förväntat mig lite mer skräck. Jag tyckte boken var lite för snäll helt enkelt.
Betyg 3.5 av 5

2 kommentarer:

  1. Har ju läst och gillat hans andra böcker, så jag får nog ge den här en chans också.

    SvaraRadera
  2. Ja det tycker jag absolut att du ska göra. :)

    SvaraRadera