söndag 3 april 2016

Den första lögnen av Sara Larsson

Visby 1997. Sextonåriga Josefin vaknar i en främmande säng och det tar en stund innan hon inser vad som har hänt. Att hon har blivit brutalt våldtagen av tre manliga skolkamrater. I den följande rättegången frias de åtalade eftersom ord står mot ord.

Thailand 2010. Den framgångsrike idrottsmannen Oskar semestrar med sin fru och sina två barn. Även om det på ytan ter det sig idylliskt är Oskar mer intresserad av barerna och nattlivet än av familjen. Men efter en särskilt blöt kväll går allt överstyr och han tvingas fatta ett helt livsavgörande beslut.

Många år efter det som hände i Visby 1997 dyker det upp mejl och sms med hotfulla meddelanden och bilder av gruppvåldtäkten. Männen är vuxna nu, lever vitt skilda liv, men måste träffas för att hindra att deras liv slås i spillror. Efter den första lögnen måste nu flera nya ta vid för att de ännu en gång ska gå fria.

Kopierat Adlibris

Detta är författarens debutroman om kvinnors utsatthet och kvinnors rätt att säga NEJ. Och vilket uselt rättssystem vi har i det här landet när det gäller våldtäkt av kvinnor. Först och främst blir man väldigt upprörd av den här boken men även väldigt berörd.
Sara Larsson lyckas skickligt att fånga mig som läsare från första till sista sidan och jag tycker att det blir mer och mer spännande. Personerna i boken är lätta att ta till sig även om man blir upprörd över någras beteende. Boken är bitvis ganska rå i sina beskrivningar och det gör ont att läsa men jag rekommenderar trots det er alla att läsa denna högaktuella bok.

Betyg 5 av 5

4 kommentarer:

 1. Usch, den låter otäck. Men viktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är bitvis riktigt otäck men väldigt lärorik och som du säger, viktig.

   Radera
 2. Jag tycker den var riktigt bra om än lite rå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag absolut med om :)

   Radera