fredag 11 juli 2014

Gården av Tom Rob Smith, Stimpla Publishing

Ända tills Daniel får ett uppjagat telefonsamtal från sin far tror han att hans föräldrar njuter av en fridfull, välförtjänt pensionering på en idyllisk lantgård i Sverige. Tilde och Chris har sålt sitt hus och sin firma i London och ”sagt adjö till England” för att starta ett nytt liv utanför Falkenberg i Sverige.
Men samtalet förändrar allt. ”Din mor är inte frisk”, säger fadern.”Hon inbillar sig saker – otäcka, hemska saker.” Hon har drabbats av en psykos och blivit intagen på sjukhus.”
Daniel, som blir så klart hemskt orolig och gör sig beredd att resa till Sverige. Men innan han hinner så långt dyker mamma Tilde upp i London. ”Jag är övertygad om att din far har pratat med dig. Allt den mannen har sagt är lögn. Jag är inte galen. Jag behöver ingen läkare. Jag behöver polisen.”
Modern gömmer sig i Daniels lägenhet och berättar där om tiden i Sverige som innefattar mörka hemligheter, en försvunnen ung kvinna, avskyvärda brott och en konspiration där hans egen far är delaktig. Och när fadern ringer nästa gång är det för att försäkra sig om att Daniel håller kvar Tilde i lägenheten tills han själv är på plats och kan ta hand om henne.

Här har författaren byggt upp en thriller som är något utöver det vanliga. Man dras sakta in i historien och känner att man är med i den. Sympatierna växlar från modern till fadern, då författaren skickligt leder in läsaren i dom tankebanorna. Det är suggestivt och mycket spännande. Ibland tror man att man har kommit på hur allt förhåller sig bara för att på nästa sida inse att det har man inte. Det är mycket skickligt och välskrivet av författaren och jag blir sugen på att läsa mer av honom. Detta är en sann bladvändare. Jag rekommenderar boken starkt till alla.

Betyg 5 av 5

Detta var ett recensionsex från Stimpla Publishing. Tack!

2 kommentarer:

  1. Jag läste ut den i morse och man kan nog säga att jag blev förvånad över upplösningen. Förvånad på ett bra sätt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var min känsla också. Inget slut man hade förväntat sig.

      Radera