söndag 28 oktober 2012

Resan till Ribston av Christel Kvant, Wahlström & Widstrand


När man förlorat sin sångröst, sin fruktsamhet och sin attraktionskraft. När ögonen inte längre blir vackra hur mycket man än borstar med maskaran. När man går från att vara svärdotter till att själv bli betraktad som svärmor - och som en jävla borgarkärring därtill. Då gungar identiteten.
Gunilla och hennes man Peter har just flyttat in i sitt drömhus. Den charmiga tegelvillan med blommande Ribstonträd ligger inte så långt från den kemiska fabrik i vars skugga Gunilla växte upp. Ändå är steget långt. Vi följer henne under en turbulent tid: i den nya villan i den skånska stadens burgna kvarter får Gunilla äntligen utlopp för sitt slumrande behov av att sätta pärlspont på köksväggarna, anlägga en trädgårdsdamm och koka tre sorters päronmarmelad. Men livet runtomkring envisas med att kasta grus i maskineriet: karriären tar milt sagt en ny vändning, kajorna bygger bo i skorstenen, hennes ädelborna svärmor, vars besök alltid laddas av högspänning, är inte längre riktigt sig själv. Och när den utflyttade sonen Micke presenterar sin nya, arga och inte helt tillförlitliga flickvän Linda från Gunillas barndomskvarter ställs allt på sin spets i familjen.
Kopierat Wahlström & Widstrand


Resan till Ribston är en feelgood-roman som är lite annorlunda. Huvudpersonen är en 52-årig kvinna som är mitt upp i livets förändringar, frivilliga och ofrivilliga. Den handlar om svärdöttrar som blivit svärmödrar, och mycket annat. Bokens huvudperson, Gunilla, är en sympatisk kvinna som man genast fattar tycke för. Men ibland känner jag att jag skulle vilja hoppa in i boken och ruska om henne lite eftersom jag tycker att hon bitvis är alldeles för snäll och undergiven. Det märks att författaren även skriver böcker om trädgårdar i bokens helt ljuvliga beskrivningar om blommor, träd och buskar. Man känner riktigt dofterna. Helt underbart. Jag kan inte annat än tycka om den här boken och skulle gärna vilja läsa en fortsättning på den. Jag vill veta mer om Gunilla och hennes familj och jobb.

Betyg 3.5 av 5

Detta var ett rec.ex från förlaget. Tack!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar