onsdag 19 september 2012

Recension av Mördaren i folkhemmet av Lena Ebervall & Per E Samuelson, Piratförlaget


En sen decembereftermiddag 1939 rövas tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Alla svenskar sitter vid sina radioapparater och hör efterlysningen och läser senare om det fasansfulla fyndet av hennes skändade kropp. Slaget mot det trygga folkhemmet Sverige är hårt och tidningsskriverierna om händelsen övertrumfar krigs­rubrikerna. Det dånar i folkdjupet. Polisen måste hitta mördaren.
Vittnen kan berätta om en mörkhårig man och en svart bil. Slumpen vill att den kände idrottslegenden Olle Möller svarar exakt mot de få ledtrådar polisen har. Olle, som är en bekymmersfri typ och glad i kvinnor, svarar dumt på polisens frågor. Men är han verkligen en barnamördare?
Mordet på Gerd blir Olle Möllers öde och förföljer ho­nom hela livet. På femtiotalet sker ytterligare två otäcka mord: femåriga Kerstin från Stockholm och tvåbarns­mamman Rut Lind från Fjugesta mördas med några års mellanrum. Polisen – ivrigt påhejad av en enig press och folkopinion – är övertygad: Möller är skyldig igen!
När Olle Möller 1959 åtalas för mordet på Rut blir det Sveriges största mordrättegång genom tiderna. Dag ut och dag in toppar Fjugestamordet löpsedlarna och ”mördaren Möller” är Sveriges mest hatade man.
Olle själv nekade i sten fram till sin dödsdag.
Kopierat Piratförlaget

Vilken otrolig historia. Hade jag inte vetat att detta är en roman uppbyggd på noggrann research så hade jag trott att det varit påhittat alltihop. För inte tror man i sin vildaste fantasi att något sådant  förekommer/har förekommit i vårt rättsväsende. Att sedan pressen påverkade allmänheten och framförallt vittnen genom sin hänsynslösa publicering gjorde ju inte saken bättre på något vis. Ibland läser man med hjärtat i halsgropen. Boken är mycket skickligt skriven och det är omöjligt att lägga ifrån sig den. Jag rekommenderar denna varmt.

Betyg 5 av 5

Detta var ett recensionsex från Piratförlaget. Tack! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar