söndag 23 september 2012

Recension av Fallvatten av Mikael Niemi, Piratförlaget


Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norska gränsen, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad.
En dag händer det ofattbara – plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.
Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan – och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.
Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen.
Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma – i den mån de överlever…

Kopierat Piratförlaget

Detta är en svensk katastrofroman med ett högt tempo. Den är välskriven och beskriver hur olika personer upplever och handlar när de sätts på prov inför en svår situation. En del karaktärer är sympatiska, en del mindre sympatiska men alla kämpar de för sitt liv.

Boken är svår att släppa och man vill läsa hela på en gång så man får veta hur det går. Detta är den första boken jag läser av författaren och har förstått att den inte är typisk för honom, men jag blir ändå nyfiken på och kan tänka mig att läsa fler av hans böcker. Just den här boken kan jag rekommendera till alla.

Betyg 4 av 5

Detta var ett recensionsexemplar från Piratförlaget. Tack!

4 kommentarer:

 1. Jag tycker, som alla andra, att Folkmusik från Vittula var bra men har varit besviken på Niemi efter det, men denna verkar bra.

  SvaraRadera
 2. Jag får nog läsa Folkmusik från.....eftersom jag hört av flera att den ska vara bra. Fallvatten är väldigt spännande och lite annorlunda bok. Absolut läsvärd. :)

  SvaraRadera
 3. Populärmusik från Vittula ;)

  Den här var rasande bra!

  SvaraRadera
 4. Jamen jösses! Hur kunde vi skriva Folkmusik, pisk på fingrarna för båda ylvorna ;) man får ju inte döpa om böcker heller USCH! Men Fallvatten var bra och annorlunda bok :)

  SvaraRadera