onsdag 22 augusti 2012

Recension av Rosengädda nästa av Emma Hamberg, Piratförlaget

Bror är en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Brors föräldrar bråkar sammanbitet om nätterna. Det viskas om skilsmässa. Familjen är det enda han har, och den måste räddas! Bror iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på. En hel månad ger han sina föräldrar, då de kan hitta tillbaka till varandra. Men frågan är vart Bror egentligen ska ta vägen den där månaden?

Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma. Hon läser kokböcker som andra läser romaner, men ägnar sina dagar åt att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till?

Jane är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan. 

Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt. 

Rosengädda nästa! är en berättelse om vänskap över alla gränser, om kärlek, mat och om hur någons värsta mardröm faktiskt kan vara den perfekta lösningen för någon annan. Det är den första delen i en serie om Rosengädda och människorna som bor där.

Kopierat 

Att läsa Rosengädda nästa är som att kasta sig rakt ut i ett sommaräventyr med en brokig fin sommarbukett av människor. Vi får träffa Bror som är en trettonåring i en vuxen mans kläder och som talar och uppför sig många gånger som om han vore mer vuxen än de som är vuxna runt omkring honom. Tessan som är fast i ett liv och i en person som hon egentligen inte vill vara. Dessa båda udda varelser strålar av ödets nycker samman hos Jane, en kvinna som har fått lära sig mycket i livet den hårda vägen.  Ett par andra spännande karaktärer dyker också upp under berättelsens gång. Och inte att förglömma alla dessa små speciella djur och den underbara maten som beskrivs. Jag är helt såld på denna berättelsen och kan knappt bärga mig till nästa bok, för det här ska ju bli en serie. Jag ger den mina varmaste rekommendationer.

Betyg 5 av 5 

Detta var ett rec. ex från Piratförlaget, tack! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar