måndag 29 februari 2016

Fartblinda av Carolina Neurath, Piratförlaget

Under en jakthelg i Skåne nås Peder af Rooth av ett samtal som kommer att förändra allt: den anrika bank där han är vd riskerar konkurs. Någon timme senare sitter han i ett privatplan med sin fru på väg tillbaka till Stockholm där dramatiska dygn väntar.
Den egensinniga ekonomijournalisten Beatrice Farkas fick tipset som skulle kunna fälla banken för länge sedan. I månader har hon stridit mot ett par av landets mäktigaste finansmän. Aldrig hade hon kunnat ana konsekvenserna av sitt avslöjande.
En natt väcks hon av ett sms. En av bankcheferna som blivit hennes bästa källa har fallit från sin balkong på Strandvägen. Kvällspressen skriver om det som ett självmord. Men hon är övertygad om att det inte stämmer. Någon ville stoppa honom.
Kopierat Piratförlaget

Detta är författarens första roman och i början när jag läser blir jag förskräckt över all denna bank/finans jargong som skrivs i boken. Jag tänker, detta blir för tradigt. Men efter några sidor så griper historien tag i mig och jag glömmer alla dessa fackuttryck. Jag har svårt att släppa boken ifrån mig och vill bara veta mer. 
Karaktärerna i boken är en färgglad samling av olika själar. Journalisten Beatrice Farkas gillar jag inte riktigt från början, men hon vinner i längden. Däremot gillar jag Peder af Rooth skarpt, trots att han inte alltid handlar rätt.
Sammantaget är detta en rapp spänningsroman som är väl värd att läsas, en lyckad debut och jag hoppas Carolina Neurath fortsätter att skriva i genren.

Betyg 4.5 av 5

Stort tack till Piratförlaget för boken.

4 kommentarer:

 1. Jag tvekar fortfarande lite när det gäller den här boken, kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill läsa eller ej :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den är värd ett försök :) Lite annorlunda upplägg.

   Radera
 2. Svar
  1. Den är absolut värd att satsa på :)

   Radera