onsdag 14 augusti 2013

Hjärta av jazz av Sara Lövestam, Piratförlaget


”Jag var bara en pojk första gången jag tog tåget till Stockholm, och det var nittonhundrafyrtiotvå.” Den rynkige mannen drar munnen till ett clownleende. Han heter Alvar Svensson, och en gång spelade han med Povel Ramel. På riktigt.
Steffi Herrera går i Björkeskolan så lite som möjligt. Där är hon en horunge och drottningarna Karro och Sanja härjar fritt. Men i mp3-spelaren finns Povel Ramel, med snäll röst och ord som är roliga. Hon kan alla hans texter, nästan, och snart kan hon spela walking bass till de flesta av hans låtar. En dag när hon passerar ålderdomshemmet, hör hon välbekant musik strömma ur ett fönster …
Alvars berättelse i rummet med vevgrammofonen är en vild jitterbugg på Nalen. Den är budcyklar på Stockholms gator, mörklagda fönster och flickor man knappt vågade titta på. Och så jazzen, som enligt vissa var värre än kriget. När den gamle mannens minnen kraschar rakt in i tonåringens verklighet, förändrar det båda deras liv.

Kopierat Piratförlaget

Det svänger om den här boken, och det låter om den. Hela tiden som jag läser boken, hör jag kontrabasens distinkta ljud. Det där speciella, dump-dump-dump-dumpet.......Det för mina tankar till min far som spelade kontrabas i en orkester som ung. Boken känns väldigt äkta rakt igenom, vänskapen mellan Alvar och Steffi, trots åldersskillnaden. Att Steffi även om hon blir mobbad ändå vågar stå emot och följa sitt hjärta. Trots att man lider med Steffi när hon blir utsatt för massa skit i skolan, så är det ändå det positiva som händer man har i centrum när man läser. Träffarna med Alvar, musikupplevelserna, beskrivningar av platser som besöks, ja det svänger verkligen. När jag läst sista sidan är det främst känslan av att jag skulle vilja ha mer som finns inom mig. Jag gillade boken mycket och rekommenderar den varmt till alla.

Betyg 5 av 5

Detta var ett recensionsexemplar från förlaget Tack! 

5 kommentarer:

 1. Verkar som en riktig må-bra-bok! Sparar i komihåglistan...

  SvaraRadera
 2. Åh, den vill jag hemskt gärna läsa!

  SvaraRadera
 3. Tycker absolut att ni ska läsa den. En bok att minnas länge. Så bra :)

  SvaraRadera
 4. Oh, den vill jag också läsa! Jag gillar Lövestam för att hon har ett så bra språk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sara Lövestams böcker är mycket bra och Hjärta av jazz var helt underbar. Så tycker absolut du ska läsa den :)

   Radera