måndag 23 februari 2015

Norrsken av Frida Skybäck

Norrsken är första delen i en ny serie med historiska kärleksromaner av den uppskattade författaren Frida Skybäck. Vi kommer att få följa systrarna i herrskapsfamiljen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne. Likt en modern Jane Austen skildrar Frida Skybäck de tre systrarna och deras kärlekar, glädjeämnen och problem under 1800-talets mitt. 

Den äldsta systern Cecilia Stiernfors återvänder hem till Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården. 

Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. För vad är alternativet om hon inte gifter sig? Och vad vill egentligen Ludvig som plötsligt dyker upp? Cecilia vet inte längre vad hon känner när hon återser ungdomskärleken som reste till Italien och sedan aldrig hörde av sig.

Kopierat Adlibris

När jag läser den här boken så får den mig att tänka tillbaka på min ungdoms läsning, då jag läste många såna här romaner som handlade om herrgårdsfröknar i frasande klänningar. Numera läser jag ju mycket deckare men gillar även historiska romaner. Denna romanen tillför inte så mycket fakta om tiden, 1800-talets mitt, utan säger mer om hur man levde i dom "finare" kretsarna. Jag tycker att boken är väldigt förutsägbar och jag räknar ut mycket av händelserna i förväg. Men det gör ingenting eftersom språket i sig är lättsamt och man grips av handlingen och vad en stackars flicka fick utstå på den tiden, när föräldrarna styrde och ställde och den egna viljan inte fick finnas. Jag hinner också reta upp mig på dessa högdragna kvinnoföraktande män som trodde sig vara Guds gåva till kvinnorna. Tur att man inte levde på den tiden. Detta var del ett i en kommande serie och jag läser gärna fortsättningen för att få veta hur det går för systrarna Stiernfors.

Betyg 3,5 av 5

Boken fick jag direkt av författaren, Tack så mycket! Mitt ex var en e-bok, men den finns även som pocket på Adlibris och på Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar