onsdag 24 september 2014

Pottungen av Anna Laestadius Larsson, Piratförlaget

Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.
På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?
Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna.
Kopierat Piratförlaget

Den här boken har jag längtat till sedan jag läste sista sidan ur Barnbruden som är den första boken i trilogin. Mina förväntningar infriades absolut när jag började läsa Pottungen. Jag älskar ju dessa historiska böcker som beskriver kvinnoöden från forna tider. Författaren har dessutom den fantastiska förmågan att beskriva allt som om man själv vore med. Man riktigt känner hur sörjan i rännstenen glider under fötterna och hur stanken sticker i näsan. Man irriterar sig stort på männen som behandlar kvinnor som lump. Och man lider med kvinnorna när dom lider och gläds när det någon gång händer något positivt. Jag vet att det ligger mycket research bakom dessa böcker och kan bara gratulera författaren som lyckats få ihop allt till en så otroligt fin roman. Rekommenderar dessa böcker varmt och ser fram mot sista boken i trilogin.

Betyg 5 av 5

Tack Piratförlaget för recensionsexemplaret.

4 kommentarer:

 1. Jag är så sugen på att läsa böcker av denna författarinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte du kommer att bli besviken om du provar, men börja med Barnbruden så får du ut mer av berättelsen :)

   Radera
 2. Har aldrig hört talas om den här trilogin, måste kolla upp! Tack för tipset:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du ju en godbit att se fram emot ;) Är glad att jag kunde tipsa dig om dessa, dom är verkligen något extra, enligt mig då :)

   Radera