söndag 9 februari 2014

Människohamn av John Ajvide Lindqvist

Pappa, vad är det där? På isen?
Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.
Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.
Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan och skilsmässa återstår.
Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.
Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.
En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.
Människohamn är en saga om kärlek, hat och magi. Det är berättelsen om de dolda krafter som har skapat skärgården.

Kopierat Adlibris

Mitt omdöme: Detta var min första bok av författaren och jag har länge velat läsa något av honom. Valet föll på Människohamn då jag trodde den skulle vara lagom skrämmande. Jag gillar ju att bli uppskrämd när jag läser den typen av böcker. Bitvis var boken väldigt skrämmande och otäck och man fick både rysningar och kväljningar när man läste. Ibland tyckte jag det var lite segt när författaren gick tillbaka i tiden och berättade. Visserligen behövde man en del av det för att förstå handlingen framåt men kanske inte så detaljerat. Där ledsnade jag lite ibland. Men i det stora hela gillade jag boken och har fått begär efter mer. Gillar man skräck tycker jag absolut man ska läsa denna.

Betyg 4.5 av 5

Detta var en bok i wordfil från författaren, (p.g.a Ditos strul)  Tack!

Detta är min februaribok i Spänningsutmaningen 2014

6 kommentarer:

 1. Jag blev så förtjust i Låt den rätte komma in så jag har skaffat alla böcker (utom Tjärven) av Ajvide nu :) Människohamn var en riktigt läskig bok :)

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är också sugen på flera. Det är så mysigt att bli uppskrämd…..Hur knäpp får man bli?? Varför inte Tjärven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjärven finns bara som ljudbok och jag låter nog den vara tills jag läst de andra.

   Radera
  2. Ok, på det viset. Jag är inte heller så förtjust i ljudböcker, dom är så sövande så man kommer aldrig någon vart :)

   Radera
 3. Hanteringen av de dolda är riktigt bra av samma författare och lilla stjärna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Ska kolla upp dessa :)

   Radera