Min strumaoperation

fredag 21 oktober 2016

Amerikakistan av Johanna Limme & Martin Palmqvist, Massolit förlag

Ett nytt krångligt fall för kyrkoherde Simon Eldfeldt 
Karlshamn år 1901. I ett hus hittas en man halshuggen och omsorgsfullt lagd i en kista. Kort därefter hittas ytterligare ett lik i en likadan kista i hamnen. Ingen tillfällighet, tror kyrkoherde Simon Eldfeldt och hans systerson, konstapel Ivar Jönsson. 

Mannen i den första kistan visar sig vara amerikaresenären och kåkfararen Rudolf Hård. Kyrkoherden misstänker först att den skyldige är en gammal kumpan till Hård, men sanningen kanske är mer komplicerad än så? 

Förutom en mördare som härjar i staden så tampas både kyrkoherden och hans systerson med mer världsliga problem. Jönsson brottas med den egna moralen, och den fetlagde Eldfeldt försöker undkomma familjens djävulska plan att få honom att äta mindre, något som visar sig vara hans kanske svåraste uppdrag hittills. 


Kopierat Massolit förlag

Jag blev så glad när jag såg att detta författarpar hade skrivit en ny bok om Simon Eldfeldt och hans systerson Jönsson som löser mord i Karlshamn. Jag gillar verkligen dessa böcker. Dels för att de utspelar sig i för mig känd miljö, dels för att det händer i historisk tid men även för att dessa två herrar kompletterar varandra så himla bra. Man kan inte annat än att gilla dessa män som är så olika men ändå lyckas att samarbeta så bra. Kvinnokarlen Jönsson och den strama kyrkoherden Eldfeldt, ett lysande par.
Författarna lyckas alltid med att från första sidan skriva så att man sugs in i handlingen och sedan håller man stenhårt i boken tills den är slut. Det går bara inte att släppa den ifrån sig. Den enda nackdelen är att man vill ha mer. Ser fram emot nya böcker om Karlshamn.
Här har jag skrivit om förra boken i serien, Körkarlen och i det inlägget finns länk till tidigare böcker.


Betyg 4.5 av 5

Tack till Massolit förlag för boken

2 kommentarer:

  1. Det är ju den serien som utspelar sig i Karlshamn. Jag har funderat på att ge svärmor den, hon bor där :)

    SvaraRadera
  2. Då skulle hon säkert uppskatta boken extra mycket. Jag bor ju i Karlskrona och tycker det är så intressant att läsa om något som utspelar sig i Blekinge :)

    SvaraRadera